Stifado een Griekse stoofschotel a la Mark

Sinds mijn rondreis door Griekenland ben ik de Griekse keuken erg gaan waarderen. Misschien wel omdat de Grieken net als ik erg gek zijn op vlees. Tijdens de rondreis at ik voornamelijk de befaamde “lambchops” of “gyros”. Vooral de lamskoteletten van de grill met de kruiden die ze daar gebruiken, goddelijk (lekker een Grieks woord). Een ander gerecht waar we flink van gesmuld hebben is Stifado. Dit is een Griekse stoofschotel waarvan ik mijn recept nu met je ga delen! De kosten voor dit gerecht voor 4 personen ligt rond de 20 euro. Daarom vind ik het meer een gerecht voor speciale momenten of als je gasten hebt.

Ingrediënten Stifado a la Mark

De Stifado (wat staat voor stoven) is een Griekse stoofschotel wat als basis rundvlees en uien bevat. Door het vlees te laten stoven wordt het heel zacht. Maar wat moet je kopen en in huis hebben om dit gerecht voor vier personen klaar te maken?

  • een grote pan, zelf maak ik gebruik van een ruime braadpan.
  • 1 kg rundvlees
  • 1 kg uien, het liefste zoet en klein.
  • 500 gram verse tomaten
  • 1 runderbouillonblokje
  • 3 laurierblaadjes
  • 150 ml rode wijn
  • half kopje peterselie
  • glas olijfolie
  • geduld

Stifado, zo maak je het

Voorbereiden met het snijwerk

Allereerst moet je beginnen met het snijden van de runderlappen. Dit doe je in ongeveer gelijke stukken van een centimeter of 2 a 3. Niet te klein want als het vlees te mals wordt valt het te veel uit elkaar. Wrijf als laatste stap het vlees in met peper en zout!

Pel alle uien, zonder te huilen, en snijd ze een keer doormidden als het formaat aan de grote kant is. Ideaal zijn kleine sjalotjes die je zo na het pellen kan gebruiken.

Blender/Mix de tomaten tot een tomatenpuree. Je kan ook vast pasata gebruiken maar mijn voorkeur gaat naar verse ingrediënten.

Snijd of hak de peterselie tot fijn en bewaar een paar hele stokjes voor de garnering.

Bereiden van de Stifado

Stifado met als hoofdingrediënt rundvlees
Doe de olijfolie in de pan en laat dit op ruim vuur warm worden. Voeg vervolgens het vlees toe en bak het rondom bruin. Voeg hierna de uien toe en schep het een paar keer goed om. Voeg daarna de tomatenpuree, rode wijn en het runderbouillonblokje (als gruis) toe. Schep alles goed door en leg de laurierblaadjes in het gerecht. Nog een laatste keer omscheppen en leg dan de deksel op de pan. Zet het vuur iets zachter en laat het 2 uur zachtjes doorkoken (stoven).

Schep na een uurtje nog een keer alles door en kijk of het vlees al wat zachter aan het worden is en de uitjes los beginnen te raken.

Na ongeveer twee uur moet de grootste basis wel klaar zijn. Het vlees proeven en als dit mals is is je Stifado zo goed als klaar. Je begint het allemaal goed te ruiken en hoe heerlijk is het als je gasten zeggen “wat ruikt het hier heerlijk, ben benieuwd wat we gaan eten”.

De Stifado is zo goed als klaar, nu alleen nog stoven maar!

Het garneren en de bijgerechten

Garneer je Stifado af met de peterselie. Doe deze in de pan en schep alles nog een keertje door. Voeg naar smaak nog peper en zout toe. Zoek je laurierblaadjes op en haal deze uit de pan.

Schep de Stifado in een diep bord en leg er vervolgens nog een stokje peterselie op. Bak naast de Stifado wat lekkere Vlaamse frietjes of kook er rijst bij. Deze twee combinaties passen perfect bij dit gerecht.

Als bijgerecht mag een Griekse salade niet ontbreken. Deze maak ik door ijsbergsla, grovere blokjes komkommer, tomatenpartjes en natuurlijk Feta bij elkaar te leggen. Ook mogen groene olijven niet ontbreken want die worden in Griekenland heel veel gegeten.

Stifado a la Mark – καλή όρεξη

mark

Eigenwijs, sportief, online innovater, Apple lover, getrouwd & vader, muzikaal en eigenwijs (zo eigenwijs dat ik het twee keer aangeef :P)

Comments 1

Comments are closed.