Saté marineren voor de perfecte barbecue

Met het mooie weer gaat Nederland vaak massaal barbecueën. Lekker met familie of vrienden buiten vlees of vis grillen. Ik houd zelf ook enorm van een goede barbecue maar probeer het toch zo veel mogelijk te voorkomen. Aangezien ik een vleesmonster ben eet je vaak te veel vlees. Daarnaast is het vele stokbrood, de flinke dotten knoflooksaus en voor mij vaak weinig groenten op m’n bord ook niet bevorderlijk. Saai zul je denken maar niets is minder waar. Ik barbecue met mate en als ik me dan toch op hete kolen begeef dan maar goed en lekker.

Het gerecht wat van mij absoluut niet mag ontbreken is saté. Als voorstander van zelf maken, marineer ik dan ook graag mijn saté zelf. Daarom leg ik in dit verhaal graag uit over saté marineren voor de perfecte barbecue. De tijd dat je bezig bent met de marinade is ongeveer 15 minuten. De kosten van de complete saté komt uit op nog geen 10 euro voor 15 overheerlijke satéstokjes.

Saté marineren voor een volle smaak

Het eerste wat je jezelf moet afvragen. Wil je saté van kippen- of van varkensvlees. Ik geef de voorkeur aan kip omdat dit qua vlees beter is en de smaak van de marinade meer tot zijn recht komt. Tevens zijn andere vleessoorten op de barbecue ook vaak van een varken. Denk bijvoorbeeld dan aan een heerlijke spare rib. Als je je keuze voor het vlees hebt gemaakt is het belangrijk dat je de juiste ingrediënten hebt. Aangezien ik geen toko in de buurt heb kies ik voor de ingrediënten die je gewoon in elke supermarkt kan vinden. Voor de marinade maak ik gebruik van:

  • 600 – 750 gram kip (geen plofkip want dat is alleen maar water en rotzooi)
  • 5 eetlepels ketjap Manis (de zoete ketjap)
  • 1 ui
  • 1 citroen
  • paar flinke tenen knoflook (i like it)
  • optioneel 1 rode peper
  • Satéstokjes

Hé wat is dat voor lekkere saté

Satéstokjes nat maken

Een goede voorbereiding is belangrijk bij het maken van de saté. Begin daarom als eerste met het natmaken van de satéstokjes. Dit doe je door ze gewoon in een laagje water te leggen. Hierdoor verbranden de stokjes straks minder snel op de barbecue.

Marinade maken

Pak een schaal en doe de ketjap hierin. Knijp de halve citroen met de hand uit in de schaal. Let op voor de pitjes. Haal deze gelijk weg. Pers de knoflook of snij deze in kleine stukjes en doe de knoflook in de schaal.

Snijd vervolgens de ui in kleine stukjes. Hoe je dit het snelste doet? Snij de ui in tweeën. Leg een deel op de platte kant. Snij dunne laagjes (van boven naar onder) maar niet geheel door. Snij vervolgens over de breedte dunne lagen en als laatste snij je over de lengte de ui. Er ontstaan nu kleine stukjes uit die perfect zijn voor de saté marinade. Kom je er niet uit check dan maar eens YouTube. Hier staan zat voorbeelden.

Snij vervolgens de rode peper in kleine stukjes. Ik zelf snij deze over de lengte open, haal de zaadjes eruit en maak dan over de lengte eerst reepjes maar laat het puntje heel zodat ze vast blijven zitten. Over de korte zijde kan je dan kleine halve ringen maken. Meng vervolgens de ingrediënten in de schaal met de ui en peper goed door elkaar. Dit is de marinade voor het vlees.

Kip snijden

Nadat de marinade in de schaal zit moet je het vlees (in mijn geval de kip) de snijden. Probeer mooie blokjes te maken van ongeveer 2 tot 3cm. Dit komt natuurlijk niet zo nauw maar is vooral handig tijdens het grillen. Te kleine blokjes zijn haast niet te prikken, te grote blokken is niet fijn te marineren en te veel verschillen is lastig met grillen. Je krijgt dan sneller last van het feit dat de kip niet gaar (te groot) of te verbrand is (te klein). Doe de kip bij de marinade in de schaal.

Mengen, omscheppen en rusten

Meng alles in de schaal goed door elkaar. Schep het lekker om en zorg dat al het vlees goed in de marinade komt. Dek de schaal vervolgens af door de deksel erop te doen (of aluminiumfolie over de schaal) en plaats het in de koelkast. Afdekken is belangrijk om niet alles in je koelkast te laten ruiken naar de marinade. Zo komt er ook geen andere dingen in je saté marinade. Laat het vlees rusten voor minimaal een uur maar liever een paar uur. Overdrijf niet door de marinade een dag van te voren te maken want dan kan het ook te sterk zijn.

De kip en de marinade zijn klaar

Saté rijgen

Rijg nadat de marinade zijn werk heeft gedaan de kip over de stokjes. Zelf heb ik ongeveer 5 stukjes kip per stokje gebruikt. Haal de ui en peper zo veel mogelijk eraf maar als er iets blijft zitten is dit niet erg. De voornaamste reden om dit te doen heeft te maken met de snellere verbranding op de barbecue. Een verbrande ui smaakt helemaal niet lekker en komt je saté dus niet te goede.

Grillen van de saté en eet smakelijk

Leg de stokjes saté op de barbecue en draai ze regelmatig om. Omdat het flink heet kan zijn op de barbecue kan het vlees gemakkelijk snel verbranden. Dit voorkom je door regelmatig het vlees om te draaien. Blijf er dus bij!

De saté op de barbecue

Presenteer de kip aan je tafelgenoten met een heerlijke satésaus en met een lekkere citroenwater. Je hebt namelijk nog een halve citroen over. Deze kan je gebruiken in een karaf water met een beetje munt! Water reinigt de mond beter zodat de smaak van je saté beter geproefd wordt. Fris / bier of wijn heeft een te overheersende smaak en is nog eens ongezonder dan gewoon water.

Heerlijke saté voor op tafel

Voor een lekkere pindasaus kijk dan eens op de heerlijke inspirerende site van Simone!

mark

Eigenwijs, sportief, online innovater, Apple lover, getrouwd & vader, muzikaal en eigenwijs (zo eigenwijs dat ik het twee keer aangeef :P)