Olympische Spelen 2016

Afgelopen maand stond natuurlijk in het teken van de Olympische Spelen 2016 in Rio. Na het in mijn ogen teleurstellende EK 2016 in Frankrijk, de trieste maar harde val van Bouke Mollema waardoor hij zijn tweede plaats in de Tour de France niet kon behouden, was het tijd voor het derde grote sportevenement van deze zomer 2016. De Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het grootste sportevenement ter wereld vind om de vier jaar plaats en na Londen waren de spelen dus nu in Brazilië. Het land van uiterste! De samba, de prachtige voetballers maar ook het land van de sloppenwijken en grote criminele circuits. Daar kwam een nieuw hoofdstuk bij: Het Zika-virus. Maar los van al deze negatieve dingen werden er natuurlijke prachtige sporten beoefend. Hieronder vertel ik je meer over de sporten die mij het meeste boeide of waar ik enorm teleurgesteld over was:

Mijn vijf momenten uit de Olympische Spelen 2016

1. Handbalvrouwen (4e plaats)

Een vierde plaats op de Olympische Spelen is natuurlijk een wereldprestatie, maar zoals wel vaker kunnen wij Nederlanders flink balen. Ook de dames van het team baalde. Vooral door die ene worp met de bal op de paal. Een prachtige slotaanval, helemaal ingestudeerd na een time out. 18 seconden voor het einde had keepster Tess Wester de bal en speelde deze naar de andere meiden. Er werd over en weer gegooid tot in de allerlaatste seconde kwam de bal (zoals dus afgesproken en ingestudeerd) bij Lois Abbingh. Zij gooide goed maar helaas kwam de bal op paal. Nederland verloor met 1 doelpunt verschil. 23 voor Nederland en 24 voor Frankrijk. Weg finale, weg droom, weg gouden plak. De wedstrijd om het brons verliep niet goed en zo stonden deze sportieve kanjers met lege handen! Bekijk de wedstrijd terug bij de NOS.

In de allerlaatste seconde gooit Lois Abbingh de baal binnenkant paal, maar geen doelpunt! Bron: NOS.nl
In de allerlaatste seconde gooit Lois Abbingh de baal binnenkant paal, maar geen doelpunt! Bron: NOS.nl

2. Damesboksen (zilver)

De prestaties van Noucha Fontijn bij het damesboksen waren van uitzonderlijke klasse, maar wat een teleurstelling voor mij. Ik dacht die avond letterlijk “ik ga er eens goed voor zitten”. Harde klappen uitdelen en incasseren van twee bikkelvrouwen, 13 rondes lang knokken voor de finale en net zolang alles geven tot je tegenstander KO gaat, maar helaas. Het damesboksen telt slechts 4 rondes en er wordt vooral technisch gevochten en de beslissing valt op punten door een jury die helemaal niet oprecht beoordeeld. Voor mij volgende keer geen boksen meer. Ik geloof het wel! Toch wil ik Noucha wel feliciteren met haar prestaties. Zij stond in Rio en ik keek alleen maar toe!

Het boksen op de Olympische Spelen 2016

3. Windsurfen RS-X (goud)

Dorian van RijsselbergheWe kregen er bijzonder weinig van te zien. Alleen via streams omdat de camera beelden slechten bij het water konden zijn. Maar wat een grote prestatie van windsurfer Dorian van Rijsselberghe. Voor de tweede keer op rij behaald hij het maximale. Olympisch goud op het onderdeel RS-X. Omdat ik zelf ook windsurf (heel laag pitje op dit moment) weet ik hoe moeilijk het is en hoe knap het dus is wat Dorian heeft laten zien. Als kers op de taart blijkt Maxima ook nog zijn vrouw te zijn (volgens een buitenlandse journalist).

4. Hockeydames (zilver)

Ik heb niks met hockey. Dat komt omdat ik van voetbal houd. Maar waar ik wel van genoten heb bij het hockey zijn de regels die deze sport veel sneller maken dan het voetbal. Alleen maar netto tijd, een videoscheidsrechter, twee veldscheidsrechters en vooral respect. Respect naar elkaar en naar de scheidsrechter. Een snelle vrije bal, continue doorwisselen en zo zijn er nog wel een paar regels. Hockey evolueert door, de regels worden aangepast in positieve zin. In dat zin staat het voetbal met zijn regels volkomen stil. Ingooien terwijl het voetbal heet. Blessuretijd terwijl het vaak schwalbes zijn. Scheidsrechters die volgens de spelers alleen maar fouten maken. Nee het voetbal staat stil terwijl de financiële belangen veel te groot zijn. De dames bezorgde mij de nodige spanning. In de halve finale luisterde ik naar de shoot-outs in de auto. Veel van het verkeer heb ik niet meegekregen want ik werd helemaal meegezogen in deze 10 minuten. En wat een klasbak van een keepster hebben die meiden. Joyce Sombroek stopt gewoon drie shoot outs achter elkaar en bezorgt uiteindelijk Nederland een finaleplaats. Dat deze finale uiteindelijk in een teleurstelling eindigde (we speelde geweldig tegen Groot Brittannië maar verloren op shoot outs) doet geen afbreuk aan deze sport. Ik ga echt anders kijken naar het hockey!

Leuk detail is dat ik tijdens het hockeyen heb getwitterd met oud-olympiër Fatima de Moreira Melo. Tot over vier jaar Fatima! Op Twitter kon je hier prima lezen hoe ik naar de sport heb gekeken.

5. Openwaterzwemmen 5k (goud en zilver/goud)

Wat hebben we een kanjers als het om zwemmen gaat. Helaas dit keer niet in het zwembad maar wel in de baai van de Copacabana. Sharon van Rouwendaal en Ferry (Fast) Weertman zwommen hun longen uit de lijf en beide behaalden ze gewoon een medaille na 5 kilometer openwaterzwemmen. Ferry ontving een gouden plak nadat de Griek die iets voor hem zwom vergat het bord aan te tikken. Sharon ontving het zilver maar haalde gewoon op 10 kilometer een gouden plak. 10 kilometer zwemmen is toch onmenselijk maar zij flikt het gewoon. Respect voor deze twee kanjers. Bekijk de samenvatting van Sharons 10k race:

De Olympische Spelen 2016 in Rio waren voor mij weer twee mooie weken. Op naar de volgende in Tokyo. Helaas zal het dan ook weer nachtwerk gaan worden want de finales zullen weer niet op christelijke tijden plaatsvinden!

mark

Eigenwijs, sportief, online innovater, Apple lover, getrouwd & vader, muzikaal en eigenwijs (zo eigenwijs dat ik het twee keer aangeef :P)