Sportgala 2016

Een ode aan de grote meester van het totaalvoetbal. De man met een geweldige controle, demarrage en gevoel voor taal. Het draaide bij het sportgala 2016 vooral om deze man. De grote Johan Cruijff. Echt kippenvel als je kijkt naar de beelden en luistert naar de woorden die geweldige verhalen vertellen aan deze legendarische nummer 14.

Het sportgala 2016

Ik als sportliefhebber schrijf

Ik ben zelf een echte sportliefhebber. Voetbal is mijn hoofdsport maar ik kan ook genieten van andere sporten. Golf is een prachtige maar zeer moeilijke sport. Formule 1 en de snelheid die het geeft daar kan ik enorm van genieten. Maar ook tijdens de Olympische Spelen heb ik genoten van een Ferry Very Fast die even een gouden plak scoort bij het openwaterzwemmen. Even… echt niet even… 4 jaar lang kei hard trainen. Alles aan de kant zetten voor maar één doel. Eén focus en maar één kans… je moet het dan doen op dat moment. Geen kwaaltje, niet slecht geslapen hebben, geen mindere dag…want dan is alles, waar je alles voor aan de kant hebt gezet, voor niets geweest. Lees het boek van Expeditie Edith er maar op na. Zelf voetbal ik voornamelijk maar als de tijd en mogelijkheden zich voordoen dan ben ik op de surfplak of golfbaan (par 3 baan) te vinden. Ook hardlopen en fietsen is heerlijk om te doen. Zelfs bodypumpen (zie mijn BenFit programma van deze zomer) was heerlijk om te doen. Sporten geeft je een bepaald gevoel van vrijheid, ontspanning en zeker ook energie.

Terug naar het sportgala 2016

Maar even terug na het sportgala van 2016. Bij de dames won Sanne Wevers geheel terecht de titel sportvrouw van het jaar 2016. Ze won als eerste Nederlandse een turnonderdeel op de OS in Rio. Een bijzonder knappe prestatie daar waar de Chinezen en Amerikanen volop domineren. Voor mij ging het vooral om de sportman van het jaar. Er waren naast Ferry Weertman nog een aantal mannen die ik het allemaal gun: wielrenner Tom Dumoulin, schaatser Sven Kramer, windsurfer Dorian van Rijsselberghe, en autocoureur Max Verstappen. Mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar Max:

Mijn tweet voordat de sportman van het jaar 2016 bekend werd gemaakt.

Waarom Max Verstappen Sportman van het jaar 2016 mocht worden

Waarom Max Verstappen voor mij sportman van het jaar 2016 mocht worden probeerde ik in de tweet aan te geven. 18 jaar, al vanaf je vierde kei hard werken aan maar één doel… altijd focus en kei hard trainen. En dan is het moment… je overtreft je vader qua prestaties en je wint gewoon een Grand Prix. Oké dat is slechts één wedstrijd in een seizoen maar in een sport waar slechts 22 deelnemers zijn (die vaak jaren er in zitten) is het al knap als je mee mag doen. Vervolgens ben je ook nog afhankelijk of een team het in je ziet zitten. Je bent volledig afhankelijk van je auto. Ongeveer 80% van winst zit in de auto maar het is wel die 20% coureur die er alles uit moet halen. Wat ik vooral heel erg knap vind is hoe Max juist Nederland weer aan de Formule 1 weet te binden. Hij laat ons juichen, genieten en trots zijn om een Nederlander te zijn (daar waar je je ook vaak schaamt). Heel de wereld heeft het over Max en dus ook over Nederland.

Uitslag Sportman van het jaar 2016

Gelukkig zit ik niet in jury en telt mijn stem niet. Mijn voorkeur gaat uit naar Max maar dat wil niet zeggen dat ik de prestaties van Tom, Ferry, Sven of Dorian niet knap vind. Stuk voor stuk hebben ze allemaal een puike prestatie geleverd. Sven al meerdere keren en meerdere jaren…voor hem lijkt het de gewoonste zaak geworden (maar dat is het niet). Dorian wint voor de tweede keer goud op een Olympische Spelen bij het windsurfen en Tom Dumoulin doet iedereen die van wielrennen houdt verbazen. Een geweldige tijdrit, lang knallen in de Giro en dan ook nog eens in de Tour de France het super goed doen, echt chapeau! Chapeau aan alle sporters die genomineerd zijn maar eigenlijk ook aan alle sporters die ons land kent.

Terugkijkend naar het Sportgala 2016 dan is het mooiste toch nog wel de beelden en de woorden voor Johan.

mark

Eigenwijs, sportief, online innovater, Apple lover, getrouwd & vader, muzikaal en eigenwijs (zo eigenwijs dat ik het twee keer aangeef :P)