Granola, gezond en lekker

Afgelopen weken heb ik van meerdere volgers op mijn blog de vraag gekregen hoe ik mijn granola maak. Granola, voor sommige bekend en voor sommige onbekend, is een eigen “healthy” brouwsel.Sinds ik bewust bezig ben met werken aan een gezondere levensstijl maak ik gebruik van meerdere eigen gemaakte producten. Granola is een vervanger van de winkel cruesli van bijvoorbeeld Dr. Oetker. In de ochtend gebruik ik granola in mijn kwark en dat zorgt voor een voller gevoel. Daardoor krijg ik minder snel zin in mijn middageten. Hoe ik granola maak leg ik in deze blog aan je uit.

Granola zelf maken

De ingrediënten voor één grote weckpot vol granola

Alle ingrediënten die ik in deze granola gebruik zijn eenvoudig te koop op de markt of in de supermarkt. Door veel losse producten te gebruiken en die samen te voegen creëer je een lekker geheel. Naast de ingrediënten gebruik ik ook staafmixer om sommige ingrediënten fijner te malen. Zet de volgende producten op je boodschappenlijstje:

 • 1 zakje gemengde (zoutloze) noten van ongeveer 150-200 gram.
  Zelf gebruik ik de notenmelange van Jumbo huismerk of Lidl vaak. In deze mix zitten onder andere pinda’s, amandelen, cashew-, para- en hazelnoten. De prijs is ongeveer 2,19 euro
 • 100 gram havermout
  Voor slechts 39 eurocent ben je al in bezit van 500 gram havermout.
 • 50 gram gemengde zaden
  De gemengde zaden van de Jumbo bevatten lekkere vezels. Bij ons ligt een bakje van 100 gram op de groenteafdeling.
 • 10 gram lijnzaad & 10 gram chiazaad
  Zelf gebruik ik lijnzaad heel en witte of zwarte chiazaad. Het nadeel is dat deze zaden best prijzig zijn en je er in verhouding weinig van nodig hebt. Stiekem doe ik daarom wel eens een schepje meer.
 • 50 gram gemalen kokos
  De gemalen kokos koop ik op de markt. Bij de notenkraam hebben ze de lekkerste kokos. De prijs van gemalen kokos is heel laag. Voor nog geen 1 euro heb je al veel kokos waar je meerdere porties uit kan halen.
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 5 eetlepels honing
  Op de markt bij dezelfde notenkraam hebben ze heerlijke bloemenhoning in een pot van 500 gram. De prijs ligt rond de 6 euro maar hier doe je ook lang mee. Bij diverse biologische winkels hebben ze deze honing ook.
 • Flinke snuf kaneel

Wanneer je voor het eerst Granola inkopen doet ben je voor ongeveer 17,50 euro klaar:

Voor dit bedrag kan je met diverse ingrediënten heel veel granola maken (honing en olijfolie, kokos, chia- en lijnzaad).

Bereidingswijze granola

Verwarm je over voor op 150 graden. Daarna is het verstandig om de notenmelange eerst te hakken in minder grove stukken. Zelf gebruik ik hiervoor een klassieke staafmixer van Braun. Maar een vijzel zal ook al helpen. De reden dat ik dit doe is omdat anders de granola te grof is voor mijn kwark. Doe de gehakte noten samen met de havermout, gemende zaden, kokos, chia- en lijnzaad in een ruime kom. Hussel alles lekker door elkaar en strooi dit uit over een bakplaat (met bakpapier natuurlijk).

In de lege bak doe ik vervolgens eerst drie eetlepels olijfolie en dan vijf eetlepels honing. Dit doe ik nooit heel precies en ik ga niet met de lepel in de honing. Ik schenk het op de lepel en laat het dan in de kom zakken. Doe hier vervolgens een flinke kap kaneel bij en roer deze “smurrie” door elkaar tot een gelei.

Als laatste schep je de gelei over de noten en zorg je er voor dat het goed verspreid is.

Als de oven 150 graden warm is kan de bakplaat met de ingredienten in de oven. Het moet ongeveer 25 minuten bakken maar om de vijf minuten moet je alles omscheppen. Eventueel kan je ook de grillstand gebruiken om een extra knapperige bite te krijgen. Blijf er wel bij en houdt het allemaal goed in de gaten.

Na het bakken is je zelfgemaakte granola klaar. Laat het rustig afkoelen en bewaar alles in een weckpot of ander goed af te sluiten bak. Zo blijft het goed vers. Ze zeggen dat het ongeveer een week houdbaar is maar volgens mij is dit wel iets langer.

Succes!

mark

Eigenwijs, sportief, online innovater, Apple lover, getrouwd & vader, muzikaal en eigenwijs (zo eigenwijs dat ik het twee keer aangeef :P)