Doellijntechnologie: Een bitterzoet moment voor PSV

Kan PSV door doellijntechnologie het dit seizoen vergeten? Waar veel PSV-fans hoopte op aansluiting tegen Feyenoord kreeg het afgelopen zondag de deksel op de neus. Door een 2-1 verlies is het gat met de, in mijn ogen toekomstige kampioen, elf punten geworden. Het kan nog altijd maar je moet in de voetballerij ook realistisch zijn. De totstandkoming van de 2-1 uitslag is bijzonder te noemen en graag vertel ik hoe ik er naar kijk, doellijntechnologie.

Doellijntechnologie een vorm van competitievervalsing?

Pijnlijk moment voor doelman Jeroen Zoet

Ongeveer tien minuten voor het einde van de wedstrijd kopt Rens van der Heijden de bal richting het doel. Doelman Jeroen Zoet keert zijn kopbal. Grensrechter Bas Nijhuis ziet goed dat er geen doelpunt is gemaakt en fluit dus terecht niet. Maar enkele luttele seconden later wordt er gefloten en wijst Bas Nijhuis naar de middellijn. Doelpunt Feyenoord!!! uhhh??? Hoe kan dat dan vragen veel PSV-ers zich verontwaardig af. De scheidsrechter wijst naar zijn horloge. Het horloge trilde en gaf aan: “Goal”. Een bizar maar vooral bitterzoet moment voor PSV. De bal was over de lijn geweest volgens de doellijntechnologie. Maar hoe dan?

Eigendoelpunt van doelman Zoet

Nadat doelman Jeroen Zoet de bal tegenhield pakte hij de bal en trok deze naar zijn lichaam toe. Niets bijzonders want dergelijke acties komen gemiddeld wel tien keer per helft per keeper voor. Keeper Zoet lag echter een paar centimeters te ver achter de doellijn en trok zelf de bal over de doellijn. Doordat er alleen in de Kuip doellijntechnologie wordt gebruikt registreerde het systeem dus een doelpunt. Terecht zou je zeggen…een systeem kan niet liegen. Zelf ben ik pro technologie (vandaar ook mijn tech gedeelte op dit blog). Maar voetbal is ook emotie en dus hoort daar ook een bepaalde charme bij. Het gevoel van de scheidsrechter.

Het moment dat Jeroen Zoet de bal over de doellijn haalt.

De beelden van de NOS, maar hoor je dat fluitje? Dat komt eerder dan dat Zoet de bal over de lijn naar zich toe trekt:
https://www.youtube.com/watch?v=VbSB8BTxURU

Waarom ik dit competitievervalsing vindt

Even los van het feit dat PSV de wedstrijd heel slecht begon en gezien de statistieken het minste recht had op de winst vind ik de 2-1 heel erg neigen naar competitievervalsing. Mijn enige reden hiervoor is:

Wanneer er niet in de gehele competitie, bij elke wedstrijd, gebruik wordt gemaakt van dezelfde technologie is er een vorm van competitievervalsing.

Ik zie doellijntechnologie zeker als een uitkomst en zeker gezien de financiële belangen die in het hedendaagse voetbal gelden. Er zijn zat momenten geweest waarbij een geldig doelpunt ongeldig werd gemaakt of juist omgekeerd. Neem bijvoorbeeld Engeland tegen Duitsland op het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Een schitterend afstandsschot van Frank Lampard dat zeker een halve meter de doellijn was gepasseerd stuitert uit het doel en er wordt geen doelpunt toegekend. Engeland vliegt uit het WK en Duitsland gaat verder.

Is deze bal van Frank Lampard over de lijn geweest? bron: YouTube.com.

Bekijk het zelf:

Als in de Nederlandse competitie alle stadions dezelfde techniek gebruiken kan ik leven met dit doelpunt. Maar nu niet. Dit omdat het moment van Jeroen Zoet gewoon zo vaak voorkomt in een wedstrijd dat er dan veel meer eigen doelpunten worden gemaakt door een keeper. Dat het nu juist bij mijn club PSV gebeurd maakt het extra zuur. Maar eigenlijk blijft mijn mening als het ook bij Feyenoord, Ajax of wie dan ook was gebeurd. ook als het tegen PSV was. Voetbal is emotie en zeker een dag later heb ik nog steeds dezelfde mening. Neemt niet weg dat Feyenoord de terechte winnaar van de wedstrijd was. Gezien alle andere statistieken zoals aantal schoten, schoten op doel en overtredingen. Feyenoord had daarom dus ook meer recht op de drie punten dan PSV.

Einde competitie en Feyenoord kampioen

Ik heb het al vaker geroepen dat Feyenoord de kampioen van het seizoen 2016-2017 wordt. Ze leveren strijd en ze dwingen een bepaald geluk af. Daardoor gun ik ze het ook. Ze spelen absoluut niet elke wedstrijd het beste voetbal maar dat doet dit seizoen geen enkel team. Zelf gun ik het de club ook vanwege de manier waarop de club uit de drek is gekomen. Er waren heel lang slechte jaren en toch bleven de supporters achter hun club staan. Er speelt veel jeugd in het team en er zijn zelfs de afgelopen jaren spelers naar het buitenland vertrokken. Ondanks het feit dat PSV dit seizoen met lege handen blijft sta ik achter trainer Phillip Cocu. Een echte PSV-er een man van mijn hart. En met het management onder aanvoering van Toon Gerbrands heb ik ook alle vertrouwen.

mark

Eigenwijs, sportief, online innovater, Apple lover, getrouwd & vader, muzikaal en eigenwijs (zo eigenwijs dat ik het twee keer aangeef :P)