Dream school: een fantastisch tv-programma

Wie mij een beetje online volgt heeft vast gemerkt dat op de woensdagavond “Dream school” bezig was. Dit tv-programma is een initiatief van ex-profbokster Lucia Rijker, een pittige vrouw maar wel eentje die op belangrijke momenten op andere manieren de juiste klappen weet uit te delen, en rector Eric van het Zelfde die op verschillende scholen als rector gewerkt heeft. De mix van deze twee personen en de zestien ‘afgedankte’ schoolverlaters complementeren dit geweldige tv-programma. Gisteravond was de laatste aflevering van seizoen 1.

Dream school waarom je dit moest kijken

Per toeval begonnen met kijken naar Dream school

Het was eigenlijk toeval dat ik Dream school ben gaan kijken. Mijn vrouw is zelf docent en via voorprogramma’s werden we geboeid om te gaan kijken. Maar na het zien van aflevering één waren we verkocht. Op de woensdagavond was verder toch niks op tv dat we graag wilde kijken dus dat kwam goed uit. Elke week keek ik uit naar het uurtje Dream school. Op deze bijzondere school kunnen de schoolverlaters in drie weken les krijgen van bekende Nederlanders zoals Karin Bloemen, Lange Frans of Maarten van Rossem. Iedere docent op zijn eigen manier en eigen aanpak.

Waarom de woensdagavond Dream school avond was

De schoolverlaters waren jongens en meisjes met allemaal stuk voor stuk hun eigen reden. Zo heb je Pieter Paul die zich zo vaak versliep dat hij uiteindelijk op geen enkele school aan de bak kon en zo zijn leven aan het verslapen was. Of de slimme Robert die door angst voor goede cijfers steeds verder in de goot zakte en uiteindelijk aan de drugs belandde. Bij de meeste leerlingen was het pestgedrag of problemen thuis die ze tot ‘afgedankte’ schoolverlaters bestempelde. Het psychologische aspect wat Lucia en Eric op ieders eigen manier bij de leerlingen op Dream school uitvoerde vond ik het meest mooie. Zij zouden slagen om de leerlingen op Dream school bij te leren wat ze nodig hebben om weer in het gareel te geraken.

Met verschillende mooie woorden wist Lucia vaak door te dringen bij de leerlingen. Zo had ze het over “kansen” die je zelf moet nemen. Ze liet leerlingen inzien dat ze vaker naar zichzelf moeten kijken in plaats van alleen maar naar andere. Ze was streng en meedogenloos maar ook weer super lief. Op verschillende momenten gaf ze schouderklopjes en complimenten, maar op andere momenten kon ze wel huilen van verdriet. Verdriet waarom de leerlingen niet inzagen dat ze hun eigen ruiten ingooide.

Zelf les krijgen van de bekende Nederlanders

Helaas zit ik niet meer in de schoolbanken en als ik terugkijk op mijn schoolperiode dan ben ik een tevreden leerling. Mijn mentor van het laatste jaar op de MTS zei dat ik de HTS niet kon halen. Gelukkig was ik eigenwijs en zette ik toch de stap. Ik ging naar de HTS in Den Bosch en heb de opleiding verkort met slechts één herkansing voor Engels gehaald. Iets waas ik best trots op ben. Toch zijn er zat momenten te bedenken waarin ik het achteraf anders zou doen. Maar ja die kennis of inzicht heb je op die leeftijd nog niet.

Jeroen van den Berg geeft les aan Dream School
Jeroen van den Berg geeft een inspirerende les aan de leerlingen van Dream School

Nu zou ik best les willen krijgen van enkele bekende Nederlanders die lesgaven op Dream School. Zo heb ik de hele les van Jeroen van den Berg bekeken en heeft hij mij enorm geïnspireerd. Ook het schrijven van een rap onder toeziend oog van Lange Frans lijkt me erg leuk. Kansen die de leerlingen wel kregen maar waar sommige hem niet van hebben gepakt. Erg zonde, maar misschien ook wel begrijpelijk. Je krijgt iemand niet in drie weken veranderd. Wijsheid komt met de jaren en op dat opzicht kan ik zelf ook nog een boel leren dus Karin Bloemen, Jeroen van den Berg of Lange Frans kom maar op 🙂

Dream school terugkijken

Wil je Dream school terugkijken ga dan naar de website van de NTR of kijk op uitzending gemist. Ik kan het je aanraden.

mark

Eigenwijs, sportief, online innovater, Apple lover, getrouwd & vader, muzikaal en eigenwijs (zo eigenwijs dat ik het twee keer aangeef :P)