De beklimming van de Stelvio Pass

Nog even zwaaien naar de camera

Volgens de normale planning zou dag 3 van de Forza4Energy4All challenge de Stelvio Pass zijn. Vanwege de weersverwachtingen had de organisatie besloten om de beklimming van de Mortirolo en de Stelvio om te draaien. De dag van vrijdag zou het zonnetje nog volop schijnen en dat zou voor iedereen de mooiste ervaringen opleveren. Dus na de start van dag 1 op de Gavia was het nu de beurt aan de Stelvio Pass. Vanuit het hotel in Bormio vertrokken we met redelijk veel wielrenners naar de start van deze mooie beklimming.

Stelvio Pass

Hoe ziet de Stelvio Pass eruit

De Stelvio Pass is een zeer bekende pass. Er rijden dagelijks vele motoren, wielrenners maar ook dikke porsches, Lamborgini’s en Ferrari’s over deze mooie wegen. De Stelvio is vanuit drie routes te beklimmen. Je hebt de Umraill die je door een redelijk bosrijk begin naar de top brengt, dan heb je de route vanaf Bormio met maar liefst 40+1 bochten en de derde start vanaf Prato en is de zwaarste keuze. Ik heb de Stelvio beklommen vanuit Bormio. Deze rit is ongeveer 22 kilometer maar daarin leg je wel ruim 1.500 hoogtemeters af. Het gemiddelde stijgingspercentage ligt rond de 8%.

De klim van de Stelvio Pass vanuit Bormio bron: klimtijd.nl

Mijn ervaring over de Stelvio Pass

In ongeveer 2:30 uur heb ik de Stelvio gefietst. Met minimale pauzes (het eten van een banaan, stoppen voor het stoplicht in de tunnel en mijn Neia momentje) heb ik de beklimming met een gemiddelde van 8-9 km/h gedaan. Tijdens het fietsen heb ik weer een aantal schitterende beelden vastgelegd en verwerkt in een vlog.

I did it!

Op 2.760 meter hoogte bevindt zich de top van de Stelvio. Bij het beeld van Fausto Coppi, de wielrenner in de Giro die de Stelvio beklimming als eerste had gewonnen, ben ik op de foto gegaan om mijn bewijs van deze beklimming vast te leggen. Dus na de Gavia kan ik ook de Stelvio op mijn bucketlist doorstrepen 🙂

Nog even een duimpje omhoog voor alle kanjers
mark

Eigenwijs, sportief, online innovater, Apple lover, getrouwd & vader, muzikaal en eigenwijs (zo eigenwijs dat ik het twee keer aangeef :P)